Vurich in het Advocatenblad

Afgelopen week is Vurich gelanceerd. De eerste deurwaarder die uitsluitend werkt voor advocaten. Een mini-interview met oprichter mr. Sjef van der Putten.

Waarom werk je alleen voor advocaten?

Daar zit het interessante werk. Een advocaat is gediend bij maatwerk, bij specialisme. Dat vergt een compleet andere benadering dan bulk en incasso. De zaken zijn het waard om je in vast te bijten. Om verder te denken en met oplossingen te komen die nog niet eerder zijn geprobeerd.

Hoe kwam je op het idee?

Het idee is bedacht met bevriende advocaten. We vonden dat het beter kon. Beter moest. Samen hebben we gebrainstormd over de perfecte samenwerking. Het concept hebben we voorgelegd aan de markt en aan de hand van die input bouwen we ons kantoor. En dat is nooit af. We willen onszelf elke dag opnieuw verbeteren en doen dat in nauw contact met de advocatuur.

Waarom moet een advocaat met jou werken?

Stuur je jouw cliënt naar een generalist, iemand die jouw zaak erbij doet? Als je iemand inschakelt moet dat in vol vertrouwen gebeuren. Wij kennen de wensen van een advocaat, omdat we het ze simpelweg vragen. Door te werken met een specialist kan er een heel nieuwe manier van samenwerking ontstaan. Hierdoor zet je stappen en kan je de belangen van de cliënt op de best mogelijke manier dienen. Het is trouwens ook veel leuker om te werken met een bevlogen team dat jouw taal spreekt en jouw belang centraal stelt. Ik zou het wel weten.

Je hebt rechten gestudeerd. Waarom ben je deurwaarder geworden?

Het is een schitterende combinatie van ambt en ondernemerschap. Het beslag- en executierecht heeft niet veel aandacht van de wetenschap gehad. Omdat er zo weinig over is geschreven, is er nog zoveel te ontdekken. Juist in de niche die we hebben gekozen omdat de uitzondering daar de regel is. Hier kunnen we bijdragen aan rechtvaardigheid en de wetgeving van de toekomst.

Wat zijn je plannen?

Het enthousiasme uit de markt is prachtig. We zijn nu met advocaten en taalwetenschappers nieuwe exploten aan het ontwikkelen. Daarbij gaan we terug naar de basis: wat is het doel van het exploot en wat was de bedoeling van de wetgever. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Verder blijven we ideeën uit de markt testen. Zo komen we tot een steeds betere samenwerking. We hebben ook een heel tof plan voor een nieuw product waarmee we de advocatuur enorm kunnen helpen. Dat is nu nog een verrassing. Ik hoop dat we daarmee over een jaar naar buiten treden. Vurich blijft in ontwikkeling.

Vurich is een joint venture met Syncasso. Hierdoor worden de voordelen van een nichekantoor gecombineerd met de operationele slagkracht die nodig is om op ieder moment, waar ook in Nederland actief te zijn. Ook als dat op tien plaatsen tegelijkertijd is.

Het interview lees je hier.

Vurich in Mr.

Een gek gevoel. Jaren ben je met bevriende advocaten aan het brainstormen over dat nichekantoor. Dromen over hoe je het anders gaat doen. En dan is het zover.

Een deurwaarderskantoor dat alleen voor advocaten werkt. Dat is het nieuwe bedrijf Vurich, dat op maandag 16 oktober van start gaat. “Geen bulk, geen incasso.” zegt oprichter Sjef van der Putten. “We treden in het beslag-of executierecht puur op als adviseur van de advocaat.”

“Incasso is van bijbaan hoofdvak van de deurwaarder geworden,” legt Van der Putten uit. “We gaan terug naar de kern van het ambt. Stukken betekenen, beslagleggen en titels ten uitvoer leggen. Wij hebben nooit rechtstreeks contact met de schuldeiser, en die adviseren we ook niet.”

Vurich zal alleen zaken aannemen waarmee over het algemeen grote juridische belangen zijn gemoeid. “Zaken waar je veel tijd aan moet besteden. Het gaat niet om tachtig dagvaardingen op een dag, maar om die ene bijzondere dagvaarding. Niet om beslag bij de uitkeringsgerechtigde maar bij de partij die wel geld heeft, maar het goed weet te verstoppen.”

Dan is de uitdaging om er toch bij te komen, zoals bij diamanten ter waarde van miljoenen euro’s die veilig opgeborgen in een kluis lagen. Een kolfje naar de hand van Van der Putten. “Bij beslag op roerende zaken kan de deurwaarder de toegang forceren,” licht hij toe. “De verweerder is nooit verplicht mee te werken aan de beslaglegging, met één uitzondering: als er beslag moet worden gelegd op bewijsmiddelen in de cloud. Dan heb je als deurwaarder een wachtwoord nodig, en de rechter kan aan de verweerder de plicht opleggen om dat wachtwoord te geven.”

Misschien bracht die methode ook uitkomst in de oplichtingszaak met de diamanten, bedacht Van der Putten samen met een opdrachtgevende advocaat. “Het kostte volgens een deskundige minimaal een week om met een boor bij de diamanten te komen. Toen heb ik samen met de advocaat aan rechter gevraagd of we hier de link konden leggen met het wachtwoord in de cloud. Dat heeft de rechter toegewezen, en de verweerder moest de code van de kluis afgeven. Dat zijn voor mij de krenten uit de pap.”

Van der Putten denkt dat Vurich succesvol kan zijn in de niche. “Ik heb rechten gestudeerd in Nijmegen, veel van mijn vriendjes zijn advocaat. Samen met hen heb ik gekeken hoe de deurwaarder beter tegemoet kan komen aan de wensen van de advocatuur. Toen we het idee in concept hadden uitgewerkt, hebben we op basis daarvan een marktonderzoek laten doen onder tien procent van de Nederlandse advocaten. Daar kwamen veel positieve reacties op.”

Volgens Van der Putten is het executierecht nu een ondergeschoven kindje in juridisch Nederland. “Maar wij gaan op ontdekkingstocht. Daarom noemen we ons Vurich: we steken de fakkel aan.” Vurich is een joint venture met deurwaarderskantoor Syncasso, en een voortzetting van de Cliëntgroep Advocatuur van Syncasso.

Het interview lees je hier.

Title