Vurich in Mr.

Een gek gevoel. Jaren ben je met bevriende advocaten aan het brainstormen over dat nichekantoor. Dromen over hoe je het anders gaat doen. En dan is het zover.

Een deurwaarderskantoor dat alleen voor advocaten werkt. Dat is het nieuwe bedrijf Vurich, dat op maandag 16 oktober van start gaat. “Geen bulk, geen incasso.” zegt oprichter Sjef van der Putten. “We treden in het beslag-of executierecht puur op als adviseur van de advocaat.”

“Incasso is van bijbaan hoofdvak van de deurwaarder geworden,” legt Van der Putten uit. “We gaan terug naar de kern van het ambt. Stukken betekenen, beslagleggen en titels ten uitvoer leggen. Wij hebben nooit rechtstreeks contact met de schuldeiser, en die adviseren we ook niet.”

Vurich zal alleen zaken aannemen waarmee over het algemeen grote juridische belangen zijn gemoeid. “Zaken waar je veel tijd aan moet besteden. Het gaat niet om tachtig dagvaardingen op een dag, maar om die ene bijzondere dagvaarding. Niet om beslag bij de uitkeringsgerechtigde maar bij de partij die wel geld heeft, maar het goed weet te verstoppen.”

Dan is de uitdaging om er toch bij te komen, zoals bij diamanten ter waarde van miljoenen euro’s die veilig opgeborgen in een kluis lagen. Een kolfje naar de hand van Van der Putten. “Bij beslag op roerende zaken kan de deurwaarder de toegang forceren,” licht hij toe. “De verweerder is nooit verplicht mee te werken aan de beslaglegging, met één uitzondering: als er beslag moet worden gelegd op bewijsmiddelen in de cloud. Dan heb je als deurwaarder een wachtwoord nodig, en de rechter kan aan de verweerder de plicht opleggen om dat wachtwoord te geven.”

Misschien bracht die methode ook uitkomst in de oplichtingszaak met de diamanten, bedacht Van der Putten samen met een opdrachtgevende advocaat. “Het kostte volgens een deskundige minimaal een week om met een boor bij de diamanten te komen. Toen heb ik samen met de advocaat aan rechter gevraagd of we hier de link konden leggen met het wachtwoord in de cloud. Dat heeft de rechter toegewezen, en de verweerder moest de code van de kluis afgeven. Dat zijn voor mij de krenten uit de pap.”

Van der Putten denkt dat Vurich succesvol kan zijn in de niche. “Ik heb rechten gestudeerd in Nijmegen, veel van mijn vriendjes zijn advocaat. Samen met hen heb ik gekeken hoe de deurwaarder beter tegemoet kan komen aan de wensen van de advocatuur. Toen we het idee in concept hadden uitgewerkt, hebben we op basis daarvan een marktonderzoek laten doen onder tien procent van de Nederlandse advocaten. Daar kwamen veel positieve reacties op.”

Volgens Van der Putten is het executierecht nu een ondergeschoven kindje in juridisch Nederland. “Maar wij gaan op ontdekkingstocht. Daarom noemen we ons Vurich: we steken de fakkel aan.” Vurich is een joint venture met deurwaarderskantoor Syncasso, en een voortzetting van de Cliëntgroep Advocatuur van Syncasso.

Het interview lees je hier.

De wereld van Vurich

Wij geloven dat we de standaard ter discussie kunnen en moeten stellen


Ontdek de wereld

We doen het op maat, of helemaal niet

Werken bij Vurich

Bij Vurich werken alleen gepassioneerde mensen, van het vak en van alles wat ermee samenhangt. We houden niet van standaard, maar zoeken naar de beste oplossingen.


Bekijk de teamspirit

Contact

Kantoor

Sarphatistraat 660
1018 AV Amsterdam

088-4403100 balie@vurich.nl

Balies

  • Vanuit balies door heel Nederland altijd dichtbij

contact
 

Title