Diamanten veiligstellen

Het Parool publiceerde een reconstructie van een in scène gezette overval op een Amstelveense diamantair, met als doel grootschalige verzekeringsfraude. Als na onderzoek de kwade opzet aan het licht komt en de verzekeraar een procedure start, is het aan Vurich om beslag te leggen op de inhoud van de kluis en deze veilig te stellen. Een bijzondere opdracht van Kennedy Van der Laan.

Wat was de casus?

Een Amstelveense diamantair bedenkt een uitgekiend plan om voor miljoenen aan verzekeringsgeld te innen. Hij zet een gewapende overval in scène. Hij zoekt daartoe via via contact met criminelen uit de Amsterdamse onderwereld. Conform het draaiboek maken die op een avond in november voor circa vier miljoen aan sieraden, juwelen en diamanten buit en sluiten de diamantair op in zijn eigen kluis. De diamantair moet bevrijd worden door de politie, doet zijn verhaal en claimt vervolgens de ‘schade’ bij zijn verzekeraar.

Klinkt als een waterdicht scenario…

Helaas voor de diamantair achterhaalt de politie al vrij snel in welke hoek de zogenaamde overvallers gezocht moeten worden. Als die het vervolgens te heet onder de voeten wordt, stappen ze naar de politie en doen ze het vooropgezette plan uit de doeken. In het geheim gemaakte filmbeelden van de onderhandelingen dienen daarbij als onweerlegbaar bewijs. Daarop arresteert de politie de diamantair en start de verzekeraar een procedure om de geleden schade vergoed te krijgen.

Met een bijzondere rol voor Vurich?

In het kader van deze procedure legt Vurich in opdracht van advocatenkantoor Kennedy Van der Laan beslag op alle diamanten die aanwezig zijn in de kluis in Amstelveen. Daarbij wordt voor het eerst de door Vurich geïnitieerde ‘aanwijsplicht’ toegepast: de verwerende partij (i.e. de diamantair) werd op grond van een gerechtelijk bevel gedwongen de vrijwel niet te kraken kluis te openen en aan te wijzen welke diamanten door het beslag getroffen zouden worden. Vurich baseerde zich hierbij op de uitspraak van de Hoge Raad inzake bewijsmiddelen die zich in de cloud bevinden: als beslag enkel mogelijk is met medewerking van de verwerende partij (i.e. wachtwoord verstrekken), dan dient deze medewerking te verlenen. De voorzieningenrechter was het ermee eens dat deze regel ook uitstekend toepasbaar was op deze casus. En onze deurwaarder heeft een week lang diamanten geteld…

De wereld van Vurich

Wij geloven dat we de standaard ter discussie kunnen en moeten stellen


Ontdek de wereld

We doen het op maat, of helemaal niet

Werken bij Vurich

Bij Vurich werken alleen gepassioneerde mensen, van het vak en van alles wat ermee samenhangt. We houden niet van standaard, maar zoeken naar de beste oplossingen.


Bekijk de teamspirit

Contact

Kantoor

Sarphatistraat 660
1018 AV Amsterdam

088-4403100 balie@vurich.nl

Balies

  • Vanuit balies door heel Nederland altijd dichtbij

contact
 

Title