Beslag in het Rijksmuseum

Een zaak die veel losmaakte in de nationale (o.a. NRC en NOS) en internationale media. Op 18 september 2020 is beslag gelegd op één van de topstukken van de afdeling 20e eeuw van het Rijksmuseum. Het kostbare werk is aan het Rijksmuseum geschonken na decennialang eigendom te zijn geweest van een familie. Die familie vordert nu teruggave. In opdracht van mr. Martha Visser, advocaat verbonden aan Bergh Stoop & Sanders Advocaten, heeft Vurich het schilderij hangende de procedure veilig gesteld.

Wat is hier aan de hand?

Een vrouw schenkt in 2013 het meest kostbare doek uit haar verzameling – het schilderij ‘Compositie’ van Bart van der Leck uit 1918 – aan het Rijksmuseum. Zeven jaar later betwist haar familie de schenking en vraagt het schilderij terug. Het Rijksmuseum wil daarin echter niet mee.

Eens gegeven blijft gegeven?

Niet wat de familieleden van de vrouw betreft. Zij stellen dat het Rijksmuseum bij schenking onvoldoende heeft onderzocht of de schenker eigenaresse was van de Van der Leck en wilsbekwaam was wat betreft de schenking. Over deze stellingen zal de rechter zich gaan buigen. Als deze oordeelt dat het museum in 2013 reden had om aan een van beide te twijfelen, dan kan de familie de schenking herroepen.

Vurich in actie?

Zeker! Het Rijksmuseum en de familie zullen hun zaak aan de rechter voorleggen zodat die kan beslissen wat er met het schilderij moet gebeuren. Om er zeker van te zijn dat het schilderij na die procedure ongeschonden beschikbaar is, heeft Vurich met verlof van de voorzieningenrechter in de rechtbank Amsterdam conservatoir beslag tot verkrijging van afgifte gelegd op het schilderij. Omdat het schilderij ‘op zaal’ hangt heeft de beslaglegging in het museum plaatsgevonden. Daar mag het voorlopig blijven hangen zodat dit pronkstuk van de afdeling twintigste-eeuwse kunst gewoon voor het publiek te bewonderen is.

De wereld van Vurich

Wij geloven dat we de standaard ter discussie kunnen en moeten stellen


Ontdek de wereld

We doen het op maat, of helemaal niet

Werken bij Vurich

Bij Vurich werken alleen gepassioneerde mensen, van het vak en van alles wat ermee samenhangt. We houden niet van standaard, maar zoeken naar de beste oplossingen.


Bekijk de teamspirit

Contact

Kantoor

Sarphatistraat 660
1018 AV Amsterdam

088-4403100 balie@vurich.nl

Balies

  • Vanuit balies door heel Nederland altijd dichtbij

contact
 

Title