Miljoenenfraude door ex-werknemer
Diverse media besteedden aandacht aan een miljoenenfraude door een ex-medewerker. In nauwe en effectieve samenwerking met Van Iersel Luchtman Advocaten, de Voorzieningenrechter in ’s-Hertogenbosch en de politie kon Vurich voorkomen dat verzoeker grote (reputatie)schade opliep. Een bewijsbeslag met mondeling verlof, middenin de nacht.
Wat was de casus?
De verweerder werkt tussen september 2016 en eind 2017 als financieel manager bij verzoeker. Met hulp van een handlanger hackt hij in die periode grote hoeveelheden bedrijfsgegevens. Ook slaagt hij erin ruim een miljoen euro te verduisteren. Na zijn vertrek probeert hij zijn voormalig werkgever te chanteren door te dreigen door hemzelf gemanipuleerde bedrijfsgegevens door te spelen aan onder andere de Rabobank, accountantskantoor EY, de belastingdienst en de landelijke media. Daardoor zou volgens hem het beeld ontstaan dat verzoeker zelf frauduleus zou hebben gehandeld.
Geen prettige situatie…
Verweerder uit zijn dreigement in de loop van de avond en directe actie is noodzakelijk om grote (reputatie)schade te voorkomen. Van Iersel Luchtman Advocaten, de huisadvocaat van verzoeker, neemt daarom via de noodlijn contact op met de Voorzieningenrechter ’s-Hertogenbosch. Na een mondelinge toelichting geeft deze groen licht om nog diezelfde avond een inval te doen in het woonhuis van verweerder en om beslag te leggen op bewijsmiddelen. Die opdracht is aan Vurich verstrekt.
Bijzondere beslaglegging
Een binnentreding en een bewijsbeslag wordt normaal gesproken minutieus voorbereid. Daar was nu helemaal geen tijd voor! De deurwaarder van Vurich heeft de actie mondeling afgestemd met de voorzieningenrechter, om zo te zorgen dat verweerder verplicht zou worden om mee te werken op verbeurte van dwangsommen en de deurwaarder als noodbewaarder op kon treden. Ook voor de politie was het een bijzondere zaak omdat er niets op papier stond en er meteen moest worden geacteerd. Na een kort overleg is er middenin de nacht beslag gelegd op onder meer laptops, telefoons en usb-sticks in verweerders’ woning. Het bevel heeft de deurwaarder met pen uitgeschreven op blanco papier, zodat dwangsommen meteen gingen lopen. Dit prachtig voorbeeld van effectieve rechtshandhaving was het resultaat van een uitstekende samenwerking tussen advocaat, voorzieningenrechter, gerechtsdeurwaarder en politie!
Hoe is dit afgelopen?
Verweerder is door de rechtbank in Breda veroordeeld tot een celstraf van 48 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk wegens verduistering en witwassen. Ook moet hij 1,03 miljoen euro terugbetalen.